FERIA VALENCIA

memoria 2021

Feria Valencia va celebrar 55 fires i esdeveniments durant 2021

Per Juan Zumalde

Feria Valencia va celebrar a les seues instal·lacions un total de 14 fires pròpies i 41 esdeveniments externs durant l’any 2021. Aquesta activitat es va poder dur a terme en el segon any de la pandèmia gràcies al protocol de seguretat del qual es va dotar Feria Valencia per a poder fer front a la COVID-19.

I és que la pandèmia ha suposat un any més l’obstacle principal per al desenvolupament normal del negoci de fires i esdeveniments. De fet, molts dels grans esdeveniments internacionals del calendari europeu van ser suspesos l’any passat, sobretot al començament de l’any.

Per evitar aquestes suspensions, Feria Valencia va reactivar la seua plataforma en línia, que va permetre celebrar Cevisama On perquè expositors i visitants del certamen pogueren mantindre els seus contactes en un moment en què la situació sanitària feia impossible la celebració d’esdeveniments presencials. El mateix va ocórrer amb Forinvest Digital, que va substituir l’edició presencial el mes de maig.

No obstant això, al juny la situació sanitària havia millorat prou per a poder celebrar l’edició de primavera de la fira de l’automòbil de manera presencial. Passat l’estiu, l’activitat es va reprendre sense arribar ni de bon tros a la normalitat, però es van celebrar 11 fires al recinte fins a final d’any. Tota aquesta activitat va congregar 151.898 visitants, dels quals 42.063 van tindre accés als expositors i a la informació a través de suports digitals.

En el capítol d’esdeveniments, i al cap d’un any, 2020, en el qual l’activitat havia quedat suspesa a escala mundial, el 2021 Feria Valencia va aconseguir congregar 92.214 visitants que van acudir als 41 esdeveniments que es van celebrar al recinte.

El segon any de la pandèmia podria haver qüestionat la vigència del negoci firal tal com l’hem conegut fins ara. Però la veritat és que el que s’ha pogut confirmar és que el client del negoci firal –tant l’expositor com el visitant i l’organitzador d’esdeveniments– ha tingut un gran interés a tornar a l’activitat presencial tan prompte com les circumstàncies ho han permés.

Evidentment, la digitalització ja està ací i ocuparà el buit que li correspon en el negoci, però la presencialitat continua sent indispensable per als clients del negoci firal. Per descomptat, això no vol dir que no siga indispensable una reflexió sobre què ha d’ocórrer durant aquesta presencialitat per a satisfer les noves necessitats dels clients.

La fira va mantindre el seu compromís amb la sostenibilitat durant l’exercici 2021 en línia amb els objectius de desenvolupament sostenible fixats per a l’any 2030.

D’altra banda, durant el passat exercici Feria Valencia va continuar albergant el magatzem logístic de la Generalitat Valenciana per als aprovisionaments de materials per a lluitar contra la COVID-19, i fins al mes de setembre, en el qual finalment es van poder celebrar les Falles a València, va servir de magatzem per als monuments fallers que es van haver de retirar dels carrers el 2020 en suspendre’s les festes davant l’esclat de la pandèmia.

Pel que fa als resultats econòmics, Feria Valencia va aconseguir equilibrar el resultat d’explotació malgrat que no va poder celebrar moltes de les grans fires i la paralització global del negoci d’esdeveniments. Ho va aconseguir gràcies a una política severa de restricció de la despesa i, com és habitual en el sector firal nacional des que va començar la pandèmia, gràcies a unes ajudes de l’Administració autonòmica, ajudes que comptaven amb el vistiplau de la Unió Europea. Així, els ingressos van ascendir a 14,2 milions d’euros, xifra que inclou una subvenció de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball de 7,6 milions per a compensar pèrdues patides el passat exercici 2020 i les que s’han pogut produir l’any 2021. Les despeses d’explotació es van situar en 9,9 milions d’euros. L’ebitda va ser de 4,2 milions d’euros i el resultat d’exercici es va tancar amb 2,8 milions d’euros.