FERIA VALENCIA

memoria 2021

Els esdeveniments externs recuperen el pols

Per Juan Martínez

El negoci dels esdeveniments externs va recuperar parcialment l’activitat respecte a 2020, l’any més dur de la pandèmia, en què vam veure com es va frenar en sec la trajectòria excel·lent a què s’havia arribat els últims anys.

En total es van celebrar 41 esdeveniments, en comparació amb els 8 de 2020. Un total de 92.214 assistents van acudir a aquestes cites, la qual cosa suposa un increment del 903,64 % respecte a l’any anterior i una dada molt positiva tenint en compte que els problemes de mobilitat i incertesa provocats per la COVID-19 van fer impossible la celebració de gran part dels projectes.

La recuperació de l’activitat es va produir en gran manera gràcies a l’esforç de Feria Valencia perquè les seues instal·lacions foren considerades un espai segur: control de temperatura, aforament i fluxos de persones, obligatorietat d’ús de mascareta i manteniment de la distància mínima entre persones, ventilació extrema, higienització d’espais i un llarg etcètera. Això, unit a una labor d’assessorament al promotor de l’esdeveniment, ens va ajudar a celebrar esdeveniments multitudinaris malgrat les circumstàncies adverses.

Els esdeveniments celebrats van comprendre una àmplia tipologia: presentacions privades de producte, rodatges, eleccions, cursos de formació, congressos i fires. Així i tot, la tipologia protagonista indiscutible va ser la prova de selecció. Els promotors van trobar en Feria Valencia un espai segur que permetia reunir milers de persones en format examen amb totes les garanties de seguretat. Es va celebrar un total de 12 proves enfront de les 3 que hi van tindre lloc el 2020 i les 0 de 2019, i es va aconseguir una facturació de 588.099,71 €. Aquesta xifra suposa un increment del 1.977,72 % respecte a 2020. Una de les tipologies que millor es va comportar el 2021 van ser les sessions fotogràfiques i els rodatges, ja que se’n van celebrar 10 enfront de les 2 de 2020. La facturació en aquest tipus d’esdeveniments va ser de 46.941,59 €, un 1.615,53 % més que el 2020.

Un dels projectes més transcendents, a causa del moment de celebració i del seu objectiu, va ser el Global Meetings Industry Day d’MPI, l’associació més gran de professionals d’esdeveniments i reunions del món. El lema de l’esdeveniment va ser una crida de socors i una declaració d’intencions: Meet safe. Save meetings. Celebrat el 8 d’abril de manera híbrida, presencial per a 150 persones, tenia com a objectiu conscienciar i apostar per la realització d’esdeveniments amb una part presencial en un moment en què la gran majoria dels esdeveniments estaven cancel·lats o se celebraven en línia. Els professionals del sector MICE que hi van acudir van reivindicar i demostrar la importància que té el sector per a la recuperació econòmica de les destinacions turístiques i per a l’economia en general. L’esdeveniment va servir per a deixar constància que, després d’un any d’inactivitat presencial en el sector, arribava el moment de demostrar que, de la mateixa manera que molts sectors es van adaptar a la nova normalitat, el dels esdeveniments també ho havia fet. La trobada va tindre una gran repercussió en els professionals del sector MICE i va aparéixer a nivell estatal en 12 mitjans de comunicació generalistes i especialitzats. En Twitter va obtindre 27 milions d’impressions amb 2.778 tuits i va aconseguir ser trending topic, mentre que en LinkedIn es van assolir 16.996 impressions amb 28 publicacions.

Però, sens dubte, l’esdeveniment amb més importància i notorietat de 2021 va ser el 40 Congrés Federal del PSOE, que va tindre lloc del 15 al 17 d’octubre. Amb 20.000 assistents totals, 14.000 en el moment de més afluència, va suposar tot un repte organitzatiu i la confirmació que, amb les mesures de seguretat oportunes, l’activitat eventual no té per què detindre’s. En el plantejament de l’organitzador van destacar la distinció i la bona integració de les diferents zones del congrés, amb la qual cosa es va aconseguir un flux correcte de persones entre les àrees de treball, els despatxos i les zones de trobades més multitudinàries. La plaça enjardinada es va comportar com el gran espai de trobada entre els assistents. D’altra banda, la polivalència del Pavelló 5 va permetre a l’organitzador adaptar-se en funció de les necessitats d’imatge i aforament de cada jornada.

Un altre esdeveniment destacable va ser la presentació en societat de la Fundació LAB Mediterrani, un projecte impulsat per l’Associació Valenciana d’Empresaris, que va tindre lloc el 29 de setembre al Pavelló 8. En un muntatge innovador i personalitzat per a aquest projecte, l’acte tenia l’objectiu de mostrar als 250 assistents, tots ells empresaris importants, l’estratègia per a posicionar la Comunitat Valenciana com un referent en emprenedoria, innovació, tecnologia i investigació. L’esdeveniment també es va retransmetre en streaming, amb la qual cosa va aconseguir arribar a una audiència molt superior.