El president d’ASCER, Vicente Nomdedeu, avança que el 2020 el sector va tancar l’any amb un creixement del 2,3 % “gràcies a l’exportació” i demana més entesa entre ministeris per a resoldre la qüestió de la cogeneració.
Les expertes en tendències ceràmiques Lutzía Ortiz i Ana Benavente avancen els hits més immediats en dissenys i els arquitectes José María Sánchez i Izaskun Chinchilla destaquen la versatilitat de la ceràmica en l’arquitectura.
València, 25 de maig 2021.– Arranca CEVISAMA ON. A les 10.00 hores d’aquest matí ha encetat les emissions a través de les diferents plataformes digitals de Cevisama el cicle de conferències CEVISAMA ON, en el qual al llarg de hui i demà s’analitzarà l’actualitat sectorial del clúster ceràmic i del sector equipament de bany, així com les tendències més innovadores en disseny, arquitectura i interiorisme.
La sessió del matí ha sigut inaugurada pel president de Cevisama, l’empresari castellonenc Manuel Rubert, que ha estat acompanyat per la directora del certamen, Carmen Álvarez. Rubert ha destacat que amb aquest cicle de conferències “es demostra que Cevisama també està viva el 2021” i també que “hem sabut adaptar-nos als temps actuals amb un format de conferències digitals que arribarà no només als professionals del sector, sinó també a un perfil tan interessant per a nosaltres com el dels prescriptors, amb l’avantatge que podran visualitzar tantes vegades com vulguen tot el programa de conferències”.
En aquest sentit, el president de Cevisama va destacar que “CEVISAMA ON ens manté en contacte amb el sector, amb clients, visitants, expositors… i suposa ja la preparació per a la pròxima edició de Cevisama 2022, que se celebrarà del 7 a l’11 de febrer a Feria Valencia”.
Sobre aquest tema, Rubert va apuntar que “el sector ja té ganes de Cevisama. Independentment que combinem formats en línia en l’apartat de conferències, als professionals els fa falta la presencialitat, el fet de poder retrobar-nos, poder tocar el producte”, i va assenyalar que Cevisama 2022 arribarà en un bon moment: “Amb el calendari de vacunació molt avançat, estic segur que Cevisama serà la primera fira del nostre sector amb assistència massiva”.
Tendències ceràmiques
La primera ponència programada, dirigida per Lutzía Ortiz i Ana Benavente, especialistes de l’Observatori de Tendències de l’Hàbitat de l’ITC, va entrar de ple en l’univers de les tendències ceràmiques. Ambdues van apuntar algunes de les claus al voltant de les quals es mouen les tendències ceràmiques com “la sostenibilitat, el canvi climàtic o la inclinació a la naturalesa”, a través de “tons terra, verds grisencs o colors més calmats”, encara que van assenyalar que també s’aposta per combinar aquestes tendències amb “elements tecnològics i sofisticats” per a fer “un producte més atractiu”.
En el seu estudi recent han identificat quatre de les grans macrotendències sobre les quals pivotarà el disseny ceràmic i que elles identifiquen així: Essential, Emotional care, Euphoric i Elegant & Refined.
Anàlisi del clúster ceràmic
En la tercera intervenció programada al matí de hui, el president de la patronal ASCER, Vicente Nomdedeu, ha fet un repàs per la situació del clúster ceràmic i els reptes més immediats. Sobre aquest tema, Nomdedeu va reconéixer que, malgrat el “moment canviant i d’incertesa” actual, el sector va aconseguir tancar l’any 2020 “amb un creixement en vendes del 2,3 % gràcies, sobretot, a l’exportació, que ha pujat fins a un 76 % de la nostra producció. El sector, ara, exporta més que abans”.
Pel que fa als reptes, el president d’ASCER va assenyalar la seua preocupació per “l’increment del cost del transport marítim, que suposa ja quatre vegades més del que estàvem pagant”, així com pel perill que suposa la irrupció d’altres competidors en “els mercats naturals de la ceràmica espanyola com Europa o nord d’Àfrica”, on “podem perdre competitivitat pel fet que a les nostres indústries se’ls exigeix el compliment d’una regulació determinada com mesures de descarbonització que a altres competidors d’altres països no se’ls exigeix”.
Sobre això, també va expressar la seua preocupació pel repte de la cogeneració en la indústria ceràmica i va demanar “més entesa” entre els diferents ministeris perquè s’articulen les mesures necessàries per a salvaguardar la indústria. “Volem participar en la transició verda però necessitem que aquesta transició siga sostenible econòmicament”, va assenyalar.
Nomdedeu també va apuntar les fires com una “eina fonamental en el màrqueting estratègic de les empreses” i va indicar que, “tal com està succeint en les nostres indústries i en la societat arran de la pandèmia, les fires també han d’evolucionar i adaptar-se a les noves necessitats dels clients. El canvi és l’única premissa constant”, va concloure.
L’arquitectura més sostenible En l’última intervenció del matí, els arquitectes José María Sánchez García i Izaskun Chinchilla van aportar la seua visió particular sobre el paper de l’arquitectura i l’interiorisme en l’actualitat i l’ús dels materials ceràmics com a sinònim de sostenibilitat. Ambdós van fer un repàs d’algunes de les seues obres i projectes més singulars.